Werfafval vermijden, sorteren en verwerken

Werfafval vermijden, sorteren en verwerken

Kleine renovaties of ingrijpende verbouwingen, elke verbetering komt met sloopafval bij de vleet. Door dit doelbewust aan te pakken, bespaar je een flinke duit.

Of je nu bedrijfsleider bent of doe-het-zelver, al je werfafval heeft een economische prijs en een ecologische impact. De plaatsing van een nieuwe keuken of badkamer genereert nu eenmaal afval. Geen wonder, als je weet hoeveel materiaal je nodig hebt om iets op te bouwen. Zelf je afval verbranden of zomaar dumpen is uiteraard illegaal. Het correct verwerken is even gemakkelijk en je houdt zo de afvalberg klein en de kosten beperkt!

Bouwafval vermijden

Wist je dat de bouwsector wereldwijd 40% van het totale afval produceert? Niet moeilijk dat we steeds meer denken aan circulair bouwen en hergebruiken van materiaal, sloopafval en overschotten. Zorg dat je nooit méér bestelt dan nodig en dat je resten elders probeert te benutten.

  1. Afval scheiden
  2. Hergebruiken, verkopen en recycleren

Haal tijdens de werken regelmatig afval weg, of laat het ophalen. Zo houd je een beter overzicht over je werf en over het materiaal. Vooral een totaalrenovatie van een woning levert een verscheidenheid aan afval op, met hout uit de woonkamer, tegels en hardsteen uit de badkamer en gevaarlijk afval uit de keuken. Door zo voorzichtig mogelijk te slopen en het afval meteen te scheiden, kan je intact materiaal hergebruiken en de rest correct sorteren.

Denk goed na over wat je weggooit, misschien kan je het nog gebruiken. Passen oude grondstoffen toch niet meer in je plannen, verkoop dan onbeschadigde spullen op 2dehands.be of in gespecialiseerde tweedehands bouwmarkten. Van isolatiemateriaal, raam- en deurprofielen en dakhout, over vloertegels van steen, hout of kurk tot kranen, klinken en radiatoren. Je verbaast je erover wat andere verbouwers nog kunnen gebruiken. Het is beter voor het milieu en levert jou meteen centen op die je kan investeren in je eigen renovatie.

Efficiënt sloopafval sorteren kan je centen opleveren!

Sloopafval sorteren

Sorteer plichtsbewust het materiaal dat je niet kan doorverkopen of hergebruiken, zodat dit correct kan verwerkt en gerecycleerd.

1. Schoon puin

Bij sommige sloopwerkzaamheden heb je veel afval maar weinig diversiteit. Bij de afbraak van een garage of veranda blijf je achter met vooral bouwmaterialen als bakstenen en metselpuin. Houd dit “schoon puin” apart van je overige bouwafval. Verwerkingsbedrijven vermalen dit namelijk tot steengruis waarmee wegen worden aangelegd.

2. Gevaarlijk afval

Houd er bij afbraakwerken rekening mee dat gevaarlijke stoffen kunnen vrijkomen. Draag wegwerphandschoenen en een stofmasker, zéker wanneer je oude schoorstenen, gevelplaten, golfplaten en afvoersystemen sloopt – daar kan de kankerverwekkende stof asbest in zitten. Breng kleine hoeveelheden zelf weg of laat de asbest door een specialist verwijderen.

Ander gevaarlijk afval zoals roofing, batterijen, verf(resten), behandeld hout, tl-lampen en spaarlampen, sorteer je in het recyclagepark van je gemeente. Je kan de afbraak ook plannen volgens je lokale ophaalkalender, of een erkende ophaler van gevaarlijk afval contacteren.

3. Overig bouwafval

Na de sloop van je keuken of badkamer blijven er soms niet-herbruikbare stoffen over die ook niet onder gevaarlijk afval of bouwmateriaal te sorteren zijn. Al die beschadigde oude leidingen, kranen, tegels, kasten, ramen uit kunststof, beton, metaal, glas of hout laat je ophalen of breng je naar het recyclagepark. Houd zeker het witgoed apart. Die elektrische apparaten kunnen chemische stoffen bevatten en moeten correct verwerkt worden.

Unnamed

Bouwafval verwerken

Grote hoeveelheden

Bij de uitvoering van uitgebreide werken, huur je best een container. Halveer de oppervlakte van de ruimtes waarin je gaat slopen en je kent de grootte van de nodige container. Is het huis dat je verbouwt 120 m² groot, dan heb je een container nodig van 60 m³.

Containers zijn er alleen voor bouw- en sloopafval. Je kan wel kiezen tussen containers voor schoon bouwafval of gemengd bouwafval, waar je naast steengruis en bakstenen ook bijvoorbeeld hout en ander materiaal in mag gooien. Het bedrijf in kwestie sorteert achteraf alles nog eens.

Kleine hoeveelheden

Als het volume van je bouwafval beperkt blijft en je een aanhangwagen ter beschikking hebt, kan je dit zelf naar het containerpark brengen.

Een andere optie is de BRN-zak. Belgian Recycle Network ontwikkelde deze oersterke puinzakken speciaal voor particuliere renovatiewerken waarvoor een container te groot is. Bestel je zakken bij Bouwpunt en we komen ze gevuld weer ophalen. De kosten van die ophaling zitten meteen in de prijs.

Een puinzak heeft een capaciteit van 25 vulniszakken of 1m³. Hij is dus goed voor elke oppervlakte van 2m². Hier lees je waar hij exact voor dient, maar doe er zeker geen asbest, verf of ander gevaarlijk afval in!

Bedrijven

Ook als bedrijf heb je werf- of verpakkingsafval te verwerken. Sinds de recyclagewetgeving brengt dat een complexe administratieve mallemolen met zich mee. Val-i-Pac is een door de overheid erkende vzw die ervoor zorgt dat 89% van het afval van de 7200 aangesloten bedrijven, correct gerecycleerd wordt. Ze nemen ook de aangifteverplichting en het papierwerk van je over. Sluit je snel aan en vergemakkelijk meteen je afvalverwerking.

Wist je trouwens dat onze Bouwpunt Private labelzakken gemaakt zijn van gerecycled materiaal?