Naast infiltreren kan je ook bufferen. Briek legt het uit!
Laat je grond te weinig water door? Heb je te maken met verharde oppervlakten van een grote omvang? Kortom, gaat het infiltreren moeizaam? Dan kan je best bufferen in plaats van infiltreren. Een regenwaterput of -installatie, een groen- of vegetatiedak of een gewoon bufferbekken zoals een vijver houden het neergevallen water tijdelijk op en voeren het vertraagd af. Eentje in het bijzonder wint steeds meer aan populariteit: het groendak. Het is de buffer die de waterbeheersing én de looks heeft. Bestaande uit sterke, levende vetplanten mag je deze dakbedekking op z’n minst aantrekkelijk noemen. Bovendien zorgt dit dak voor verhoogde biodiversiteit en brandveiligheid. Het extra luchtzuiverende, isolerende en geluiddempende effect krijg je er zomaar bovenop.
Briek nam de proef op de som met: het Eccosedum systeem. Dit volledig voorbegroeid daksysteem is er een van Belgische makelij en kan je heel gemakkelijk zelf plaatsen. Het bestaat uit kant-en-klare, modulaire trays van 8-11 kg/stuk die je eenvoudig op maat kan snijden en zowel horizontaal als verticaal aan elkaar vastklikt. In tegenstelling tot een ter plaatse aangebrachte begroeiing, is dit groendak niet seizoensgebonden en kan je het het hele jaar door aanbrengen. Bovendien kan het niet enkel op een plat dak, maar ook op daken met een beperkte helling. Zit je groendak in de weg om je dak te inspecteren? Koppel het eenvoudig los wanneer je dakwerkzaamheden wil doorvoeren en klik het nadien opnieuw vast.
De lijst met voordelen is lang, maar er horen ook twee nadelige aspecten bij: het gewicht en de kostprijs. Een zwaar groendak vraagt een zware dakconstructie, let dus goed op het gewicht van je groendak. Het Eccosedum systeem probeert je dak zo min mogelijk te belasten en weegt, afhankelijk van de hoeveelheid water die het vasthoudt, tussen 35 en 48 kg/m2. Een groendak is ook niet goedkoop, al kan je haar prijs wel afzwakken met subsidies die steeds afhankelijk zijn van het type groendak. Nu nog jouw voorkeur voor plantjes kiezen en aan de slag.
Dit artikel verscheen ook in Briek. Wil je Briek in je brievenbus ontvangen? Vul dan snel het formulier in!